english/engels

Begraafplaats: Stadskanaal

De Joodse begraafplaats ligt aan het Gedempte Ceresdiep, heeft een driehoekige vorm met de lengtematen 90 m en de grootste breedte van 57 m; bij de ingang (aan de straat) staat verderop rechts het metaheerhuisje en daartegenaan staat een zerk.

Hier staan nog 108 zerken en er zijn nog 3 begravenen bekend, waarvan de steen is verdwenen; deze zijn wel in de database opgenomen.

Stadskanaal heeft als eerste 2 cijfers van de plaatsnummering : 52. We onderscheiden hier 14 rijen, achteraan te beginnen en de plaatsnummering begint aan de straatkant. Het 3e en 4e cijfer in de plaatsnummering geeft de rij aan en de laatste 2 cijfers de exacte plek.

Onze eigen foto’s uit 2007 zijn aangevuld met zwart-wit foto’s uit de Groninger Archieven, gemaakt door M.A. Douma, destijds als fotograaf in dienst van het Rijksarchief te Groningen, tussen de jaren 1972-1974 of 1980-1987.

Bron: C.A. van der Berg en E.P. Boon, “De Joodse gemeenschap in de Kanaalstreek, Stadskanaal, Musselkanaal, Onstwedde en Mussel”, Uitg. de Vey Mestdagh- Stichting, Groningen, 1992; vanaf pag. 200.