english/engels

Begraafplaats: Winschoten


vakken 1 en 2


vakken 3 en 4

De huidige Joodse begraafplaats ligt aan de St. Vitusholt, waar ook de ingang is; gescheiden door een sloot en bomenrij ligt het tegen de Algemene begraafplaats aan. De oudste was aan de Liefkensstraat; in 1969 heeft een herbegrafenis van 54 overledenen plaats gevonden, waaraan een monument herinnert.

Naast de ingang met metaheer-huisje staat links een modern monument voor de 446 Winschoters, die door de wrede hand der vijand werden weggerukt .

In 2011 staan er nog ruim 500 zerken, waarbij zeer bizondere en mooi afgewerkte. De oudste is uit 1831, de jongste uit 1989.

De plaatsnummering van Winschoten begint met 44. De begraafplaats is verdeeld in 4 vakken, gemarkeerd door een middenpad en een dwarspad; Vak 1 is het vak direct links van de ingang, vak 2 is het vak rechts van de ingang, vak 3 ligt achter (gezien vanuit de ingang) vak 1 en vak 4 achter vak 2. Het 3e cijfer geeft het vak aan en het 4e cijfer de rij, de laatste 2 cijfers de exacte plek van de zerk. De rijtelling in elk vak begint aan de kant met de bomen, die links van de ingang staan, en de zerkentelling vanaf de ingang.

Tot ca. 1935 werden mannen, vrouwen, ongehuwden en kinderen in aparte rijen begraven. Zie b.v. in vak 2 op de eerste 3 rijen alleen vrouwen en op de andere 3 rijen alleen mannen. 

De fotoos, die gebruikt zijn in de database komen gedeeltelijk uit de Groninger Archieven en uit het onderstaande boek uit de dVM-reeks.

Bron: E.P. Boon en J.J.M. Lettinck, "De Joodse Gemeenschap in Winschoten en omgeving 1683 - 1964". Uitgave De Vey Mesdagh Stichting, 2010, vanaf pag. 394.