english/engels

Begraafplaats: Oude Pekela


Plattegrond

De Israëlitische begraafplaats te Oude Pekela is gelegen aan de Draaijerswijk, waar vroeger velen der Joodse gemeenschap woonden en werkten.

Een herdenkingsmonument staat rechts van het metaheer-huisje, dit huisje heeft nog een raam en een dakpan nodig.

Staande met de rug naar het metaheerhuisje, zijn er 18 rijen zerken te zien, links en rechts van een -niet geplaveid- middenpad. Oude Pekela’s plaatsnummering begint met 43, als eerste 2 cijfers. Het 3e en 4e cijfer in de plaatsnummering geven de rij aan en de laatste 2 cijfers de plek, gerekend van af het middenpad. Om de exacte plek van de zerken te vinden, begint men helemaal achteraan met rij nr. 1 -- op de plattegrond te zien bij het Romeinse cijfer IV -- rij 18 ligt dus bij de ingang.

N.B. aan de linkerkant van het middenpad eindigt de nummering op een even cijfer en aan de rechterkant op een oneven cijfer.

De fotoos van de zerken zijn door ons gemaakt in oktober 2006; bij sommige zerken is ook een foto geplaatst uit het tijdperk 1980-87 (met dank aan de Groninger Archieven).

Bron: E. Schut, "De Joodse Gemeenschappen in de Pekela’s  1683 – 1942", Publicatie Rijksarchief Groningen, Assen 1991, pag. 22.