english/engels

Begraafplaats: Hoogezand

De Joodse begraafplaats Hoogezand is gelegen aan de Knijpslaan te Kolham, tegenover de meubelhallen.

De ingang is voorzien van een hek en eerst loop je langs een pad naar de begraafplaats, waar je als eerste een monument ziet, d.w.z. een lage, lange steen met inschrift "klein en groot zijn daar gelijk, de slaaf is vrij van zijn heer".

Het is een groot veld, waarvan slechts de helft is gebruikt; komende vanaf de ingang is dat de linkerhelft. Er staan nog 140 zerken, alle zerken staan in een bedje van zand, voor de stevigheid.

De oudste stenen staan - gezien vanaf de ingang- links op de eerste rij, de alleroudste uit 1838 staat in de 9e rij. Hoogezand heeft als eerste 2 cijfers van de plaatsnummering : 40. Er zijn 11 rijen te onderscheiden; staande met de rug naar de ingang begint de rijnummering rechts en de pleknummering achteraan.; in de plaatsnummering zijn dit het 2e en 3e cijfer.

De geplaatste foto’s komen van de Groninger Archieven en zijn gemaakt tussen 1980 en 1987 door de heer Douma, destijds in dienst bij het Rijksarchief te Groningen. De ontbrekende fotoos zijn aangevuld door de heer Willem Fokkens in 2010.

Bron: E.P. Boon en J.J.M. Lettinck, "De Joodse gemeenschappen in Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Noord- en Zuidbroek en omliggende dorpen, 1724-1950”, pag. 243, Uitg. De Vey Mestdagh-Stichting, Groningen,  2001.