english/engels

Begraafplaats: Delfzijl


plattegrond

De Joodse begraafplaats van de gemeente Delfzijl is gelegen in Farmsum aan de Bredelaan; hier staan nog 87 zerken, waarvan één een monumentje is voor enkele vermoorde familieleden; vier zerken zijn na de tweede wereldoorlog geplaatst; de meest recente bevat twee overledenen en is aan beide kanten voorzien van tekst.

De oudste zerk uit 1693 is overgebracht naar het rabbinaatshuis te Groningen, dit is de oudst bekende zerk van de provincie Groningen.

De ingang is aan de Bredelaan en in het midden van het langgerekte terrein; hier staande zien we zowel rechts als links de zerken. Op deze linkerhelft staan 2 rijen met 14 zerken en 2 nieuwe uit resp. 1985, 1996 en 1997; op de rechterhelft zijn 8 rijen te onderscheiden, maar aan de meest rechtse kant (gezien vanaf de ingang) verspringen de rijen. Het terrein wordt aan de achterkant afgesloten van kleinindustrie door een sloot en een rij bomen, waartussen restanten van zerken liggen; dezen kregen in de plaatsnummering rij 9 toebedeeld.

De plaatsnummering begint met de cijfers 36 voor Delfzijl, het tweede paar cijfers geeft de rij aan en de laatste twee de exacte plek. We tellen vanaf de achterkant, dus bij de sloot, en wel van links naar rechts; we staan dan met de rug naar de sloot en de neus naar de weg. Er zijn dan op één rij 25 grafruimten, de ruimte bij de ingang krijgt rijnummer 27 en dan tellen we naar de andere kant door tot en met 40.

Op deze begraafplaats staat geen metaheerhuis. 

Bron: J.H. de Vey Mestdagh, J. Dijkstra en E. Schut, “Joden in Noord-Oost Groningen”,  Publicatie Stichting Vrienden van het Rijksarchief in GroningenGroningen  1980, pagina 391.