english/engels

Begraafplaats: Appingedam

plattegrond

De Joodse begraafplaats is gelegen aan de Heidengang, daar bevindt zich naast de ingang het metaheerhuisje.

Deze begraafplaats is erg groot; er staan nog 170 zerken en langs de muur met de Heidengang liggen nog eens brokstukken van 10 zerken.

De mooiste stenen staan vooraan -rij 1- , dus het verste weg van de ingang, de oudste dateert van 1767.

Appingedam heeft als eerste 2 cijfers van de plaatsnummering : 35. We kunnen 17 rijen stenen onderscheiden; staande aan de uiterste kant van de begraafplaats (dus niet bij de ingang) zijn de rijen genummerd vanaf 1 t/m 17, de losse brokken kregen 18 als rijnummer. Het 3e en 4ecijfer van de plaatsnummering geeft de rij aan. De plekken zijn vanaf de linkerkant genummerd van 1 t/m 28, dit zijn de laatste 2 cijfers van de plaatsnummering en geeft dus de exacte plaats aan.

Vaak werden, vooral bij de oudere zerken, geen familie naam opgegeven; via de lijst met joodse inwoners, hebben we deze achterhaald en in de database ingevoerd.

In 2000 vond hier nog een begrafenis plaats.

Bron: J.H. de Vey Mestdagh, J. Dijkstra en E. Schut, “Joden in Noord-Oost Groningen”,  Publicatie Stichting Vrienden van het Rijksarchief in GroningenGroningen  1980, pagina 166 t/m 189; op pagina 235 - begraafplaats met foto’s en v.a. pagina 193 - lijst met bewoners.