english/engels
In deze ruimte bevindt zich een foto slide gemaakt met Flash. Maar u leest dit wat betekent dat u niet de laatste Flash Player heeft.
U kunt de foto's bekijken door op menuitem : Fotoboek te klikken, u krijgt dan van alle foto's een kleine versie te zien, waarop u kunt klikken om daar weer een grotere versie van te bekijken.
U kunt ook de goede Flash PlugIn voor u browser installeren. Klik hier en installeer de FlashPlugIn.

Begraafplaats: Stedum

Oorspronkelijk bestond deze kehilla uit Loppersum, Stedum, Middelstum en Ten Boer.

In 1777 komt er een verbod op een huissjoel in Middelstum en wordt verwezen naar de synagoge in Stedum, dat ook in een huis onderdak vond.

Tot  1821 is Stedum met Uithuizen als kerkgemeente zelfstandig, dan wordt het als zogenaamde bijkerk bij Appingedam gevoegd; de volgende reorganisatie in 1877 brengt Stedum en Loppersum samen. Pas in 1896 is er sprake van een gebouwtje, dat dient tot synagoge. Enkele jaren vóór WO II was dit al geen synagoge meer; het werd in 1952 verbouwd tot garage, maar de gevelsteen is bewaard gebleven en hangt nu in de toren van de Hervormde kerk te Stedum.

Het eerste joodse gezin woont in 1764 in Stedum; in 1809 telt de joodse bevolking 9 zielen en rond 1890 20 joden; hierna loopt het aantal sterk terug.

Stedum heeft geen eigen joodse begraafplaats gehad, begraven werd er aanvankelijk in Appingedam, later in Loppersum. 

Gemaakt door G.F.H. Harkema-Lentz, d.d. september 2011.

Bron: J.H. de Vey Mestdagh, J. Dijkstra en E. Schut, “Joden in Noord-Oost Groningen”,  Publicatie Stichting Vrienden van het Rijksarchief in GroningenGroningen  1980, pagina 442 en 451.

 


Monument ter nagedachtenis