english/engels
In deze ruimte bevindt zich een foto slide gemaakt met Flash. Maar u leest dit wat betekent dat u niet de laatste Flash Player heeft.
U kunt de foto's bekijken door op menuitem : Fotoboek te klikken, u krijgt dan van alle foto's een kleine versie te zien, waarop u kunt klikken om daar weer een grotere versie van te bekijken.
U kunt ook de goede Flash PlugIn voor u browser installeren. Klik hier en installeer de FlashPlugIn.

Begraafplaats: Warffum

Warffum kreeg nooit de status van zelfstandige gemeente, wel was er een huissynagoge en men wist toch een eigen begraafplaats te verkrijgen; een paar kooplieden kochten een stuk grond van de hervormde gemeente. Eigenlijk wilde men een stuk van de nieuwe begraafplaats, maar dat zou men nooit in volle eigendom kunnen krijgen.

De oudste steen stamt uit 1887; over het algemeen zijn de zerken hier wat meer versierd dan elders; hier was men kennelijk wat welvarender. De zerken van een echtpaar b.v. zijn verbonden met een fraaie boog, waarop een treurboom staat.

Er staan nu nog 29 zerken; op de eerste rij is een opvallende lege ruimte. Naar de oorzaak kan men slechts raden. In 1948 is een monument geplaatst bij de ingang waarop de namen van de 22 Warffummer joden, die gedeporteerd werden.

De begraafplaats wordt onderhouden door de gemeente Eemsmond. 

Gemaakt door G.F.H. Harkema-Lentz, d.d. oktober 2011.

Bron: C.A. van der Berg, “De Joodse Gemeenschappen in Noord-West Groningen, Winsum, Eenrum, Leens-Ulrum, Warffum, 1751-1947”, uitg. de Vey Mestdagh Stichting, in 2000; pag. 104 e.v.